KOMPLET č.29-30:Muzika / To vám byl dobrý rok
Muzika (komplet 29)
1. Začínám žít
2. Miriam (1984)
3. Bláhové přání (1984)
4. Muzika
5. Pábitelé
6. Jsem chlap co mlčí
7. Podrážkám dvou zničených bot
8. Vrásky z lásky
9. Velký rváč
10. Z mé cigarety stoupá dým
11. Hlas v telefonu
12. To byl vám den
CD edice Komplet - bonus:
1. Santa Lucia (1974)
2. Jsem na světě rád (1975)
3. Víc (1975)
4. Parla mi d'amore Mariu (Marion, 1975)
5. Angelina (1975)
6. Oči sněhem zaváté (1986)
7. Bum, bum, bum (1986)
8. Narodil se máj (1986)
9. Nejsem, nejsem rád 1986)
10. Maria (1986)
2CD Supraphon (CZ) SU 56472-2
Legendární album z vrcholící zlaté éry Karla Gotta dostalo jednoduchý název Muzika, podle megahitu T. Cutugna a M. Sardou, který Karel převzal a nutno dodat že svojí verzí rozhodně překonal originál. Většina písní pro toto album byla natočena v roce 1985, pouze Bláhové přání a Miriam už v roce 1984 a to ve studiu Esperanza v Cannes ve Francii (v bookletu tyto informace chybí). Vzešlo z něj mnoho superhitů, kromě písně Muzika, třeba opravdový megahit Pábitelé, ale i Podrážkám dvou zničených bot, Začínám žít nebo Miriam. Najdeme na něm i verzi písně S. Wondera I've Just Called To Say I Love You, kterou sice kritika odstřelila, ale podle mne ji Karel svým způsobem nazpíval moc hezky. Album se stalo jedním z nejúspěšnějších titulů celé historie české pop-music a prodalo se ho neuvěřitelných 250 000 kusů. Není divu, že bylo oceněno zlatou deskou a zařadilo se mezi absolutně nejúspěšnější (a
možná, že i nejlepší) alba Karla Gotta.
Podle původního plánu měly být k albu zařazeny jako bonusy další písně z televizního seriálu Zpívá Karel Gott ze Slaného, které dosud nebyly nikdy vydány, ale nakonec z toho sešlo. Kromě těchto nahrávek měla být zařazena i italská píseň Jen ty a já (1977), která vyšla o osm let později na profilové MC textařky J. Fikejzové E 14 a píseň Láskám (Hot Stuff), která zazněla v TV koncertu Karel Gott v Lucerně v roce 1979. Místo nich byly zařazeny některé cover verze z 2LP Story 2, které nedávno vyšly i na 2CD 50 hitů. Ještě pokud se týče bonusů, není bez zajímavosti, že píseň Parmami d'amore Mariú se stala u nás šlágrem v podání Járy Pospíšila už začátkem 30. let, a to s českým textem "Zpíváš mi o lásce, Mariú, loučení tím skrýváš, Mariú, tvá ústa líbat nechtějí, o lásku prosím dnes tišeji...". Pochopitelně, v pomalejší, něžnější, synkopované verzi.
V každém případě je ale škoda, že staré, dodatečně vydávané nahrávky jsou zařazovány mezi nové. Taková necitlivá koncepce, kdy jsou míchány nahrávky, které se k sobě vůbec nehodí, působí zmatek a možná i leckoho odradí si tato CD vůbec proto kupovat a spokojí se s kopiemi. Určitě by bylo lépe, dříve nevydané věci vydat dodatečně na nějakém zvláštním bonusovém 2CD a nebo (asi nejlépe) řadová alba a singly vydávat zcela zvlášť a nemuselo by se ani jednat o žádnou speciální "edici Komplet". I když snahou je asi zvýšit odbyt, výsledek může být právě opačný, neboť to ubírá na hodnotě takto koncipovaných CD. A to nemluvíme o tom, že pozdější alba vychází po dvou v jednom balení, tedy pouze s obrázkem toho prvního na titulní straně (a navíc ještě z pozměněným). Pro později narozené fanoušky, kteří nemají žádný vztah k původním LP deskám, to jistě není žádný problém, pro ty ostatní to však může být nemalé zklamání.
To vám byl dobrý rok (komplet 30) 1. Je slavná
2. Jediná
3. Mám tu krásný výhled
4. Odnauč se říkat ne
5. Přátelé
6. Cikánka
7. Dnes mám perný den
8. Náladová náruč tvá
9. Málem bych zapomněl
10. Nejsi obyčejná
11. Portrét neznámé
12. To vám byl dobrý rok
CD edice Komplet - bonus:
1. S láskou (1983)
2. Když je slunce nad hlavou (1985)
3. Najednou (1987)
4. Půlnoc v motelu Stop (1986)
5. Včelka Mája
6. Žít (1988)
7. Správná noc (1988)
8. Má pouť (live, 1983)
2CD Supraphon (CZ) SU 56472-2
Ještě téhož roku 1985 jako album Muzika, Karel Gott natočil další novinkové album, i když vyšlo až rok následující. Jde téměř výhradně o původní tvorbu domácích i německých autorů. A přestože mu kritika vytýkala přílišnou uhlazenost a manýrismus, zcela jistě patří o toto k nejlepším albům 80. let. Celkově působí velmi vyváženě, moderně a na vysoké úrovni. Není divu, že většina písní z tohoto alba se také stala hitem. Za všechny například superhit Je slavná, Jediná, Málem bych zapomněl, Odnauč se říkat ne... Dokonce na něm najdete i zpopularizovanovu verzi Vackovy Cikánky, která se také povedla. Já osobně tuto desku považuji za vůbec nejlepší a nejvyzrálejší album 80. let, které předčí u předchozí Muziku. Žádné nahrávce nelze vůbec nic vytknout, všechny písně mají skvělé a moderní aranžmá, zpěv působí svěže a uvolněně... Zkrátka, člověk má dojem, jakoby šlo o horkou novinku a album bylo nahráno teprve včera - a přesto, už je tomu přes 20 let... Co říkáte?
Také k tomuto albu měly být původně přidány bonusy s dalšími nevydanými písněmi, ke kterým se však nepodařilo získat autorská práva nebo nevychází z jiného důvodu. Jednalo se mj. o skladby Mamma Maria (1983), tango Žárlivý (asi 1985), Píseň strašlivá o Golemovi (1984), Mám styl Čendy (I'm Still Standing, live 1984), V pravou chvíli řekni dost (Footloose, live 1985) či Odcházím s vírou (Holding Out For a Hero, live 1985).
V každém případě je ale škoda, že staré, dodatečně vydávané nahrávky jsou zařazovány mezi nové. Taková necitlivá koncepce, kdy jsou míchány nahrávky, které se k sobě vůbec nehodí, působí zmatek a možná i leckoho odradí si tato CD vůbec proto kupovat a spokojí se s kopiemi. Určitě by bylo lépe, dříve nevydané věci vydat dodatečně na nějakém zvláštním bonusovém 2CD a nebo (asi nejlépe) řadová alba a singly vydávat zcela zvlášť a nemuselo by se ani jednat o žádnou speciální "edici Komplet". I když snahou je asi zvýšit odbyt, výsledek může být právě opačný, neboť to ubírá na hodnotě takto koncipovaných CD. A to nemluvíme o tom, že pozdější alba vychází po dvou v jednom balení, tedy pouze s obrázkem toho prvního na titulní straně (a navíc ještě z pozměněným). Pro později narozené fanoušky, kteří nemají žádný vztah k původním LP deskám, to jistě není žádný problém, pro ty ostatní to však může být nemalé zklamání.
- Kód: Vybrat vše
Jen registrovaní mohou vidět odkaz. Přihlaš se nebo se zaregistruj.